Facebook Twitter Youtube Instagram Spotify
Prof. Dr. Cengiz Kırlı, “Kent ve Sosyalleşme: Osmanlı İstanbul’unda Kahvehaneler” başlıklı konuşmasıyla 400 yılı bulan serüveniyle kahve içmenin ve kahvehanelerin nasıl sosyalleşme mekânları haline geldiklerini anlatıyor. Kahvehanelerin kent yaşamında oynadığı rollerden ve kahvenin nasıl popüler bir içecek haline geldiğinden bahsediyor. Kahvenin İslam coğrafyasından çıkıp küresel bir içecek haline gelmesini sağlayan durağın ise İstanbul olduğunu vurgulayan Kırlı, kahvenin Avrupa’daki serüvenini anlatıyor.
Cengiz Kırlı:
2000’de Binghamton Üniversitesi’nde “The Struggle over Space: Coffeehouses of Ottoman Istanbul, 1780-1845” başlıklı teziyle doktorasını tamamlayan Kırlı, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde çalışmalarına devam etmektedir. 2003 yılından beri Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü bünyesinde ders vermekte olan Cengiz Kırlı’nın Yolsuzluğun İcadı: 1840 Ceza Kanunu, İktidar ve Bürokrasi ve Sultan ve Kamuoyu: Osmanlı Modernleşme Sürecinde “Havadis Jurnalleri” başlıklı kitapları da bulunuyor.